Gewoon lekker leven, goed leven – dat wil toch iedereen? 

Zó toegankelijk zijn als psycholoog/coach dat mensen mij om hulp durven vragen, ook als zij zich generen voor hun probleem of als ze vinden dat ze het zelf op moeten lossen – dat is mijn missie. We zijn allemaal mensen. We maken allemaal fouten. We hebben allemaal wel eens een periode in ons leven dat we er zelf echt niet meer uitkomen. Soms is het leven niet eerlijk. Soms lukt iets niet, zelfs als je het heel graag wilt en je er alles voor (op)geeft. Dat is het leven. Dat is normaal.

Ons taboe op hulp vragen is niet normaal. We denken dat alles maakbaar is en dat alle problemen oplosbaar zijn. Als je er dan niet in slaagt om een probleem op te lossen, dan faal je. Dit is natuurlijk 1) onzin en 2) niet zo erg als we het met zijn allen maken (want: you lose, you learn). Maar ondertussen vinden we het wel erg en doen we er veel aan om (vermeend) falen te vermijden.

De tijd waarin we leven heeft natuurlijk invloed op ons hoge streefniveau en onze bovengemiddelde moeite met tegenslag. De meeste mensen groeiden op in een tijd van vrede, waarin bezit vanzelfsprekend is en opvoeders vaak toegeeflijk zijn. Media bombarderen ons met motto’s waaruit blijkt dat het alles kan, als je maar wilt. Een greep: Just do it (Nike), Yes we can (Obama), Impossible is nothing (Adidas) You Only Live Once (Drake). Succes is de norm, goed presteren is logisch. Het enige wat instaat tussen succes en falen is jouw eigen inzet. Lukt iets niet, dan ben jij kennelijk tekort geschoten en dat had je kunnen voorkomen.

Hulp vragen wordt hierdoor wel een stuk moeilijker. Het simpelweg onderling bespreekbaar maken dat er iets niet helemaal goed gaat in het leven is al iets om je voor te schamen. Terwijl het niet raar is als je mentaal te lijden hebt onder je problemen: 20% van de mensen heeft last (gehad) van een angststoornis en/of buitensporige stress. Bijna de helft van de bevolking kampt met gerelateerde problemen zoals piekeren, slaapproblemen, oververmoeidheid en fysieke spanningsklachten. Alleen mensen zetten die stap vaak niet; uit gene, omdat ze hun problemen niet erkennen (“iedereen heeft toch wel eens stress?”), omdat ze vinden dat ze het zelf op moeten lossen of omdat ze geen al te hoge verwachtingen hebben van psychologen. Psychologen doen wat mij betreft ook niet altijd genoeg moeite om het mensen makkelijker te maken.

Er zijn heel veel oplossingen bekend voor de psychische problemen waaronder mensen te lijden hebben, dus dat zoveel mensen hier toch onder blijven lijden is frustrerend en onnodig. Professionals (psychologen) kunnen je daar alles over vertellen en zorgen dat je je beter gaat voelen en/of gedragen. Dus hulp vragen is geen vorm van falen, maar een vorm van slim zijn. Je geeft jezelf de kans om te leren om op een adequate manier jouw probleem te leren hanteren.

Je hoeft het niet alleen te doen. Alle vragen zijn welkom: vragen om praktische tips, vragen over de zin van het leven en ook de vraag: ik heb geen idee wat er is – kan je me helpen de bomen door het bos te zien of erachter te komen wat er aan de hand is met mij? Ik help je graag vooruit: op jouw tijd, jouw plaats en jouw manier. Online (per e-mail, chat of skype) of hier op locatie.

Bel, mail of kom eens langs (Hermanja Hage-Kok; 06-57227644 / psycholoog@hermanja.nl).
Laat me je kortdurend bijstaan en je weer op weg helpen. Dan kan je weer zelfstandig en vol vertrouwen vooruit!