Verschil tussen coach en psycholoog

Wat is het moeilijk om precies het verschil aan te geven tussen coaching en therapie! Veel therapeuten bieden een vorm van coaching aan, veel coaches begeven zich op therapeutisch vlak in hun gesprekken. Psychologen hebben door de bank genomen meer opleiding genoten. Je mag jezelf al na een 3-daagse opleiding coach noemen, psycholoog ben je pas na minimaal 4 jaar. Maar er zijn natuurlijk zeer goede coaches en slechte psychologen…

Coaches houden zich bezig met lichtere problematiek, vooral op het gebied van werk en studie. Met mensen die zich melden voor coaching gaat het over het algemeen goed, ze zoeken alleen een oplossing voor een betrekkelijk afgebakend probleem, waar ze zelf niet meer uitkomen.

Psychologen zien mensen met complexere problemen. Het gaat dan om problemen die zo’n impact hebben op het leven dat belangrijke levensgebieden (relaties, werk, gezondheid) er flink onder hebben te lijden. Psychologisch hulp wordt daarom gezien als een gezondheidskundige dienst die mensen helpt om zich weer beter te voelen. Bij beide werkvormen staat het vooruit helpen van mensen die zijn vastgelopen centraal.

Ik bied in mijn praktijk beide gespreksvormen aan. Wanneer je het eigenlijk allemaal best goed voor elkaar hebt, maar op een afgebakend vlak ondersteuning nodig hebt, bijvoorbeeld t.a.v. uitstelgedrag of keuzestress, dan valt dat wat mij betreft meer onder coaching. Als je komt met een probleem waar je al je leven lang mee worstelt (negatief zelfbeeld) of met een recent probleem waar jouw welzijn onder te lijden heeft (paniekaanvallen waardoor je niet meer naar buiten durft, of een trauma waardoor je niet meer kan slapen) dan spreek ik van therapie. De bijbehorende behandeling is intensiever dan coaching en grijpt dieper in op je leven.

Een ander verschil is dat psychologische hulpverlening (deels) wordt vergoed door de verzekeraar. Bij coaching is dat niet het geval, wel is dat vaak weer aftrekbaar van de belasting.